• Redaktionen

Togkonduktør blev hængt ud som racist, men video viser en anden historie

I Norge blev en togkonduktør beskyldt for racisme efter en voldsom hændelse med en mørk pige i et tog. Men en ny video viser en anden side af historien.

Racisme i Norge

Rasisme_i_Norge, en Instagramprofil oprettet af Jamal Sheik, har flere gange skabt debat. Som navnet indikerer, er formålet bag profilen at skabe fokus på racisme i det norske samfund, og baseret på materiale og beretninger, som profilen har lagt frem, er det lykkedes at komme i medierne med flere sager. Bl.a. har man fået fokus på en sag, hvor en somalisk familie var blevet angrebet i sit eget hjem, og man har afsløret, hvordan en ansat i et supermarked sendte racistiske beskeder til sine venner på Snapchat. Men profilen er også blevet kritiseret for at sløre den egentlige racismedebat med bagateller ved at kritisere satireprogrammer og komme med beskyldninger om tvivlsomme eksempler på ”blackfacing”, hvilket har fået selv etniske minoriteter til at tage afstand. For nyligt delte profilen så en video på et par sekunder, hvor man ser en hvid togkonduktør, der angiveligt tager underarmen rundt om halsen på en mørklødet pige. Sagen blev omtalt som ”racisme” og skabte stor debat. Men da det norske medie Nettavisen gik ind i sagen, talte med vidner, undersøgte interne rapporter og så andet videomateriale, kom der nye oplysninger frem, der gav et lidt andet perspektiv på hændelsen.


”Racistisk” hændelse på et tog

Da en konduktør opsøgte en gruppe højrøstede unge mennesker, der skubbede til hinanden og sparkede til ting, opstod der en voldelig konfrontation. Da det gik op for konduktøren, at gruppen ikke havde billetter, bad han dem forlade toget, hvilket fik gruppens to piger til at gå amok. De råbte og skreg og kaldte konduktøren for ”pædo” og ”racist”, hvilket fik ham til at gå ud af toget for at tilkalde politiet. Da han vendte tilbage, gav han igen gruppen besked om at forlade toget, men to piger ville ikke lystre, og derfor skubbede konduktøren dem ud.

Den ene af pigerne forsøgte dog at komme tilbage på toget, hvilket fik ham til at holde hende tilbage. Det er denne hændelse, der i den korte video kommer til at fremstå, som om han tager kvælertag på hende. I mellemtiden fandt den anden pige sin mobil frem for at filme sig selv. ”Hold op med at slå mig,” skriger hun ind i kameraet, og senere lagde hun denne video ud på TikTok, hvor hun påstod, at det var konduktøren, der havde optrådt racistisk og var gået til angreb, ikke omvendt.

Hængt ud som racist

Den TikTok-video, Jamal Sheik senere delte på Instagram, var blevet klippet ned til kun få sekunder og viser angiveligt, at konduktøren, der havde fået sløret ansigtet, tager kvælertag på pigen. Og den stærke reaktion fra Jamal Sheiks følgere kom prompte. Nogle mente, at konduktøren skulle have spark, mens andre mente, han skulle sendes i fængsel. Nettavisen, der senere så den fulde og utilslørede version af videoen, beskriver imidlertid, at situationen var helt omvendt. Det er nemlig en af personerne i gruppen, der forsøger at tage kvælertag på konduktøren, og den del, der fremstilles som et kvælertag på den unge pige, har ved nærmere eftersyn vist, at pigen holder sine egne hænder op foran halsen, og at konduktøren udelukkende tager fat i hendes hånd.

Den anden vinkel, Nettavisen fandt frem til ved at gennemgå videomaterialet, var imidlertid ikke det eneste, der kom frem i sagen. Ifølge en intern rapport fra togselskabet havde den samme gruppe skabt postyr på et andet tog tidligere samme aften, hvor en konduktør også havde opdaget, at de kørte uden billet. Desuden har kilder oplyst, at flere i vennegruppen var blevet anmeldt for tyveri fra den fest, de kom fra samme aften.


Blokerede kritikere

Da Jamal Sheik delte videoen på Instagram var der imidlertid mange, der forsøgte at gøre opmærksom på, at situationen var taget ud af en kontekst og ikke fremstillede den egentlige situation. Men hver gang nogen forholdt sig kritisk til historien, blev deres kommentarer slettet, og brugerne blev blokeret. Det samme skete, da en af Nettavisens journalister kontaktede Jamal Sheik for at spørge, hvorfor han havde delt en video, der forsøgte at hænge en uskyldig ud for racisme. Sheik ignorerede alle henvendelser og blokerede så journalisten. Senere, i et interview med VG, har han dog beklaget. Ikke desto mindre er sagen et udtryk for, hvor modvillige folk er til at forholde sig til anklager om racisme med kritisk tænkning, og præcis derfor bliver det komplet ligegyldigt om man udstiller andre offentligt for noget så ildeset som racisme. I sidste ende er det nemlig slet ikke sandheden, der betyder noget, men udelukkende antallet af likes og følgere.


29 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle