• Redaktionen

Sikandar Siddiques gakkede cirkusforslag gør alle kvinder til ofre

Opdateret: 17. nov. 2020

Sikandar Siddique: Kvinder skal have ”menstruationsfridage”

Bølge af kritik

Da løsgængeren Sikandar Siddique tidligere på året gik på Twitter for at lufte en idé om, at alle kvinder skulle have ”menstruationsfridage”, udløste det en bølge af kritik fra især kvinder, der på både sociale og i trykte/digitale medier udtrykte deres modstand mod Siddiques’ opfordring. I én kommentar blev forslaget tilmed beskrevet som et ”cirkusforslag,” mens politikeren også blev beskyldt for at trække offerkortet på vegne af alle kvinder.

Siddique smider offerkortet på vegne af kvinder

I en kommentar på Ræson gjorde Louise Theilade Thomsen (kandidat til Københavns Borgerrepræsentation for Venstre) det klart, at Sikandar Siddique med sit forslag sender kvindekampen mange år tilbage, og hun argumenterer, at Siddique smider offerkortet på vegne af alle kvinder, fordi kvinder hverken kommer til at have færre eller flere dage væk fra jobbet ved, at sygedagene omtales som ”menstruationsfridage”. Thomsen påpeger nemlig, at alvorlige smerter i forbindelse med menstruation trods alt opfattes på lige fod med andre sygdomme og årsager til smerter, der giver ret til sygefravær, hvilket i forvejen ligestiller kvinder og mænd. Thomsen argumenterer dermed, at ”menstruationsfridage” blot vil bebyrde kvinder på arbejdsmarkedet yderligere, fordi ekstra fridage næppe vil være positivt for en kvinde til en jobsamtale. Desuden påpeger hun, at kvinder naturligvis aldrig bør føle sig nødsaget til at fortælle sin arbejdsgiver, om man menstruerer eller ej, og hun nævner derudover, at Sikandar Siddiques forslag især vil ramme yngre kvinder, fordi smerter ved menstruation aftager med alderen. ”Vi løser ikke noget ved at skære alle menstruerende kvinder over én kam. Det vil kun sende ligestillingskampen mange år tilbage,” skriver Louise Theilade Thomsen, der afslutningsvist sender et klart budskab til Sikandar Siddique: ” Så kære Sikandar Siddique. Selvom jeg er en kvinde og dermed – i dine øjne – et ”mindretal”, der skal hjælpes, så vil jeg meget gerne bede mig fri for din ’hjælp’. Jeg nyder faktisk, at jeg kan forvente præcis det samme af min arbejdsgiver, som mine mandlige kollegaer kan – og omvendt. Samtidig ved jeg, at alle mine kollegaer – uagtet deres køn – har ret til at melde sig syge, når de ikke har det godt. Dét er ligestilling. ”

“Så kære Sikandar Siddique. Selvom jeg er en kvinde og dermed – i dine øjne – et ”mindretal”, der skal hjælpes, så vil jeg meget gerne bede mig fri for din ’hjælp’. Jeg nyder faktisk, at jeg kan forvente præcis det samme af min arbejdsgiver, som mine mandlige kollegaer kan – og omvendt. Samtidig ved jeg, at alle mine kollegaer – uagtet deres køn – har ret til at melde sig syge, når de ikke har det godt. Dét er ligestilling”

Helt gakket

I BT giver ligestillingsordfører for Dansk Folkeparti, Karina Adsbøl, udtryk for, at det ikke vil gavne ligestillingsdebatten, hvis kvinder får øremærket sygedage til perioder med menstruationssmerter, og hun supplerer, at forslaget vil udgøre en bjørnetjeneste for kvinderne. ”Jeg synes, det er helt gakket. Jeg kan slet ikke se, hvordan det skulle fremme ligestillingen,” er hun f.eks. blevet citeret, mens hun påpeger, at det vil have den modsatrettede virkning for ligestillingsdebatten. Adsbøl argumenterer nemlig, at kvinder i forvejen kan få sygefravær, hvis smerterne skyldes menstruation, og hun slår fast, at menstruation er noget naturligt, der ikke skal gøres til et problem ved at ”komme med et latterligt forslag”, som hun kalder Sikandar Siddiques forslag, fordi det gør menstruation til noget sygeligt.

Fjollet cirkusforslag

Men det er ikke kun kvinderne, der har meldt sig på banen i debatten. Også Socialdemokratiets Lars Aslan Rasmussen mener, at forslaget om menstruationsfridage fjerner fokus fra ligestillingsproblemerne i Danmark, som Rasmussen mener, kan findes på barselsområdet, samt i forbindelse med løn og uddannelsesvalg. Dog mener han ikke, at problemerne har noget med menstruation at gøre, hvorfor han også beskriver Siddiques forslag som et ”fjollet cirkusforslag.” Fuldstændig som de førnævnte kvinder mener Rasmussen desuden, at forslaget vil sygeliggøre folk, og han understreger at Sikandar Siddique opfinder et problem, der ikke eksisterer. ”På den måde er det faktisk hæmmende for ligestillingen,” har Aslan Rasmussen udtalt sig til Netavisen Pio, hvorefter han supplerer, at ”man taler ned til en bestemt gruppe mennesker, fordi de har et bestemt køn.”

66 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle