• Redaktionen

Seertallet til NBA-finalerne falder drastisk efter ”antiracistiske” budskaber

Opdateret: 17. nov. 2020

Politik får amerikanere til at vende sport ryggen

Skrottede nationalsangen

Siden George Floyds død har mange atleter og sportsligaer valgt at deltage i kampen om ”social retfærdighed”, her særligt i forbindelse med Black Lives Matter, og i 2020-sæsonen kunne der ses ”anti-racistiske”-budskaber i målområder til alverdens kampe. Flere sportshold har desuden valgt at skrotte den ikoniske amerikanske nationalsang ”The Star-Spangled Banner” før kampene, mens nogen i stedet har valgt at synge "Lift Every Voice and Sing", der er kendt som den sorte befolknings nationalsang. Særligt denne handling blev af mange opfattet som antiamerikansk og som et angreb mod amerikansk kultur og nationalitetsfølelse. Den amerikanske fodboldliga, NFL, meddelte f.eks., at "Lift Every Voice and Sing" skulle synges forud for de kommende kampe i turneringens såkaldte Week 1, mens publikum først bagefter måtte synge med på "The Star-Spangled Banner", hvilket har affødt racismebeskyldninger mod NFL. Endelig er det begyndt at blive en almindelig tradition, at man, i stedet for at stå oprejst under nationalsangen med hånden for hjertet, falder på knæ med en knytnæve i vejret, som udviser sympati med Black Lives Matter, og flere spillere og hold har nægtet helt at deltage i særlige og vigtige kampe.

LeBron James: ”Vi jages!”

Også privat har flere stjerneatleter bidraget til debatten, herunder bl.a. LeBron James, der spiller basketball på NBA-holdet Los Angeles Lakers. I forbindelse med drabet på Ahmaud Arbery in Georgia har James bl.a. udtalt, at sorte i Amerika bogstaveligt talt bliver ”jaget”, hver gang de forlader deres hjem, hvilket bl.a. fik den sorte konservative politiske ekspert, Candace Owens, til at anklage James for at opildne til racemæssige spændinger, der i sidste ende har ført til, at to politifolk blev skudt i Los Angeles af den 36-årige sorte mand Deonte Lee Murray med tilknytning til Black Lives Matter og Antifa. Owens har da også flere gange fremlagt tal og statistikker, der modbeviser LeBron James’ påstande, mens hun har beskyldt ham for at skade Amerikas sorte befolkning og for at være ude af trit med virkeligheden. Candace Owens siger med andre ord, at LeBron James intet kender til den ”strukturelle racisme”, han påstår, eksisterer, fordi han trods alt er borger i et land, der har gjort ham mangemillionær, så han i dag kan bo i et palæ med hvide tjenestefolk.


“Folk ser sport, fordi vi vil nyde spændingen, ikke fordi vi vil prædikes for af atleter, der er millionærer”

Seertallet falder drastisk

For nyligt kom det så frem at den anden kamp i NBA-finalerne var den mindst sete finalekamp nogensinde i ligaens historie, og Daily Caller kalder seertallene ”forfærdelige” og ”direkte pinlige”, mens mediet vurderer, at ”det politiske sludder bestemt ikke hjælper”. Afslutningsvist skriver de så at: ”Folk ser sport, fordi vi vil nyde spændingen, ikke fordi vi vil prædikes for af atleter, der er millionærer,” og en ny undersøgelse fra Harris viser da dog også, at 38 % mener, at "Ligaen er blevet for politisk."

27 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle