• Redaktionen

Roya Moore: ”Vi skal passe på med at sætte racisme-labelen på alt for mange ting”

Opdateret: 17. nov. 2020

Om racisme, frygten for det ukendte og negativ social kontrol

Åbenhed, debat og dialog

Den konservative folketingskandidat, Roya Moore, skrev tilbage i august en artikel på Fyens Stiftstidende, hvor hun forholder sig til det racismetema, der særligt gennem de sidste mange måneder har domineret den offentlige debat. Moore fortæller, at det er blevet mere naturligt at tale om racisme i Danmark, hvilket kun bidrager til åbenhed, debat og dialog, som Moore netop opfatter som ”vejen til at blive klogere på vores egne og andres synspunkter”, og Roya Moore viser da også, at hun har en lidt anden tilgang til netop racismedebatten end den aggressive tone, som f.eks. Pernille Skipper og Sikandar Siddique har lagt for dagen ved at kaste om sig med efterhånden meningsløse racismeanklager.

Frygten for det ukendte

Mens borgere og politikere på den yderste venstrefløj gerne påklistrer racisme- og hadetiketter på alt, der er et udtryk for en anden holdning end deres, forsøger Roya Moore at gennemskue, hvad der lægger bag et menneskes ”racismetendenser”, som hun ofte kalder en frygt for det ukendte, mens hun forklarer, hvordan ”racismen” forsvinder, når det ukendte gøres kendt. Dermed lader Moore til at have den klassiske forståelse af racisme, hvor netop afskyet og hadet er det afgørende, og derfor kan hun fastslå, at det ”derfor heller ikke har noget med racisme at gøre når det danske samfund ikke ønsker muslimske bønnekald eller stiller krav om at udlændinge lærer dansk og kan forsøge sig selv.” Moore går ovenikøbet et skridt videre, ved at kalde det for en form for racisme, hvis folk med anden etnisk baggrund tager afstand fra det danske samfund, mens hun også kommer ind på den negative sociale kontrol, hvor piger f.eks. afstraffes, fordi de er blevet ”for danske”.


Helt generelt så er racisme ikke forbeholdt etniske danskere. Der findes en stor intolerance og racisme i etniske miljøer. Den rammer både etniske danskere og udlændinge som er blevet ”for danske”.”

Racismen, der ikke italesættes

Men den ovenstående form for racisme tales der ikke meget om i samfundet, mener Roya Moore, der påpeger, at den negative sociale kontrol kommer til udtryk ved, at familier direkte udsættes for hetz fra miljøet, hvis medlemmer f.eks. gifter sig med en etnisk dansker, mens homoseksuelle ofte trues med og nogle gange udsættes for vold. I den forbindelse skriver Roya Moore direkte, at ”der er desværre rigtig mange eksempler på at personer med udenlandsk baggrund udøver voldsom racisme og intolerance i det danske samfund”, men at det sjældent italesættes.

38 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle