• Redaktionen

Reimer Bo: Helt rimeligt med en blasfemiparagraf i Danmark

Opdateret: 17. nov. 2020

Reimer Bo mener, at blasfemiparagraffen bør genindføres i Danmark

Kritik uden blasfemi

I en kommentar i Jyllands-Posten argumenterer journalist Reimer Bo for, at blasfemiparagraffen bør genindføres i Danmark. Holdningen er baseret på det faktum, at det har kostet staten millioner at beskytte den kontroversielle islamkritiker Rasmus Paludan mod voldelige moddemonstrationer, og Reimer Bo konkluderer, at man ”sagtens kan kritisere muslimer, jøder, kristne eller buddhister uden at være blasfemisk”. Spørgsmålet er så, hvem der definerer grænserne for blasfemi, og netop det spørgsmål stiller jurist og samfundsdebattør, Jacob Mchangama, i en kommentar på Berlingske.

”Værner om ytringsfrihed”

I sin kommentar kalder Mchangama det for ”graverende”, at ”Reimer Bo Christensen som journalist og debattør lever af den ytringsfrihed, som han mener bør vige for vold og trusler”, mens han også påpeger alvoren i, at Den Danske Publicistklub, som Reimer Bo er formand for, i sine love skriver, at de ”værner om ytringsfriheden”. Mchangama påpeger i den forbindelse, at der er talte om en ”deprimerende og regressiv” udvikling, hvis Reimer Bo med sit indlæg giver udtryk for en ny linje i Publicistklubben, særligt når man tænker på, at Den Danske Publicistklub i 2015 tildelte Flemming Rose årets store publicistpris, der uddeles for ”mangeårig, fremragende indsats for lødig publicisme”. Flemming Rose blev berømt, da han i 2005 skrev den berømte ledsagetekst til Jyllands-Postens 12 Muhammed-tegninger.


Om Reimer Bos indlæg tegner Publicistklubbens linje er uvist. I så fald er der tale om en deprimerende og regressiv udvikling.”

Muhammed-tegninger og islamkritik

Dengang påpegede Flemming Rose, at visse muslimers krav om særlige hensyn til religiøse følelser var ”uforeneligt med et verdsligt demokrati og ytringsfrihed, hvor man må være rede til at finde sig i hån, spot og latterliggørelse”, og når man forholder sig til en rapport fra Justitsministeriet, der netop konkluderer, at 76 % af indvandrere og efterkommere fra muslimske lande mener, at islamkritik skal være forbudt, kan man nemt konkludere at Rose har ret. Mchangama har med andre ord en pointe i, at det virker bekymrende, hvis Reimer Bos synspunkt kan føre til en ny linje for Den Danske Publicistklub, fordi denne retning netop kan anklages for at være ”uforeneligt med et verdsligt demokrati og ytringsfrihed”, præcis som Rose dengang skrev.

41 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle