• Redaktionen

Nick Cave: Politisk korrekthed er verdens mest ulykkelige religion

I et brev til en fan melder rockikonet Nick Cave ud, hvad han mener om cancel culture

Red Hand Files

I sit nyhedsbrev Red Hand Files kom rocklegenden Nick Cave tilbage i august ind på emnet cancel culture, fordi han ville besvare en fan, der ville høre musikerens mening om emnet. Fænomenet cancel culture har især været brugt i USA som et redskab til at opretholde en ekstrem politisk korrekthed og er blevet kritiseret af mange kunstnere, forfattere og intellektuelle, der har måttet lide under forsøg på at blive ”cancelled”.

I Red Hand Files-nyhedsbrevet skriver Nick Cave bl.a., at det kan ”virke kvælende på samfundets kreative sjæl”, hvis man nægtes at debattere frit, også selvom emnet kan virke ubehageligt.


Nådens antitese

Ikke at ville erkende folks ufuldkommenhed og fejl, og at udskamme dem, man er uenige med, kalder Nick Cave for ”nådens antitese”. Ifølge Cave er nåden en værdi, der bør eksistere i hjertet af ethvert velfungerende og tolerant samfund. Med nåden anerkender vi, at vi alle er uperfekte, hvilket giver os et pusterum. Uden nåde, skriver Cave, ville et samfund miste sin sjæl op opsluge sig selv. I sidste ende tillader nåden os at drøfte tanker og idéer frit, hvormed vi kollektivt søger mod det fælles gode.

“Det engang så hæderlige forsøg på at genskabe vores samfund på en mere retfærdig måde, indeholder nu alle de værste aspekter, en religion har at tilbyde uden noget af det smukke: moralsk skråsikkerhed og selvretfærdighed.”

Verdens mest ulykkelige religion

Politisk korrekthed, mener Nick Cave, har udviklet sig til verdens mest ulykkelige religion. ”Det engang så hæderlige forsøg på at genskabe vores samfund på en mere retfærdig måde, indeholder nu alle de værste aspekter, en religion har at tilbyde uden noget af det smukke: moralsk skråsikkerhed og selvretfærdighed,” skriver han f.eks. og tilføjer: ”Vores kultur er i forandring, og måske er vi på vej mod et mere ligestillet samfund, men hvilke grundlæggende værdier vil vi have mistet i processen?”


Nick Cave har tidligere påpeget, at han hellere vil skrive noget, der skaber ubehag end noget, der er kedeligt.

21 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle