• Redaktionen

Kvinde mistede job over transkritiske tweets

Opdateret: 17. nov. 2020

Mor og feminist mistede job efter transkritiske tweets

Transkritiske tweets førte til mistet job

Da en kvinde fra Storbritannien sidste år skrev en række tweets og en artikel, hvori hun forholdt sig kritisk til statens beslutning om at lade individer fastslå deres eget køn, fik det store konsekvenser. Den 45-årige Maya Forstater, der beskriver sig selv som ”mor og feminist”, var ansat som forsker inden for forretning- og international udvikling i tænketanken Center for Global Development i London, men da ledelsen valgte at undersøge hendes private tweets, brugte de dem til at begrunde deres beslutning om ikke at forlænge hendes ansættelse.

Konsekvenser for beskyttelse af kvinderettigheder

I sine tweets og den artikel, Maya Forstater har skrevet om emnet, har hun bl.a. givet udtryk for, at det kan få konsekvenser for beskyttelsen af kvinderettigheder, hvis definitionen af, hvad det vil sige at være kvinde, baseres på en følelse og ikke på biologiske kendsgerninger, noget der i øvrigt har trukket støtte fra J.K. Rowling, den succesfulde forfatter til Harry Potter-serien, der selv har været igennem en voldsom shitstorm over en række tweets, der af nogen opfattes som transfobiske. Men skønt Forstater samtidig har slået fast, at hun som de fleste andre er enig i, at transpersoner ikke skal diskrimineres imod eller udsættes for chikane, var dette altså ikke tilstrækkeligt for Center for Global Development. ”Jeg troede aldrig, jeg ville miste mit job over det her, men det gjorde jeg,” har Forstater siden udtalt.


“Jeg troede aldrig, jeg ville miste mit job over det her, men det gjorde jeg.”

Tabte sagen i arbejdsretten

Maya Forstater kaldte beslutningen om, at hendes kontrakt ikke blev forlænget for ”grundlæggende uretfærdigt,” mens hun konstaterede, at ”det er i offentlighedens interesse, at beslutningen udfordres, så folk med samme synspunkter kan beskyttes fra diskrimination.” Derfor valgte hun også at trække tænketanken i arbejdsretten, men sagen gik imidlertid ikke helt, som Forstater havde håbet. Dommeren vurderede nemlig at hendes holdninger ”… ikke var respektable i et demokratisk samfund”, og at de var ”uforenelige med menneskelig værdighed og i strid med andres grundlæggende rettigheder,” også selvom Forstater aldrig har nægtet andres menneskerettigheder. Af samme årsag forsøger hendes advokat nu også at finde måder, hvorpå man kan appellere dommen.

36 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle