• Redaktionen

”Forfærdeligt, at en gynækolog kan afvise at undersøge en kvindes pik for livmoderhalskræft”

Komikeren Ricky Gervais retter hård, men berettiget kritik af transaktivist

Transaktivisme

Canadiske Jessica Yaniv, der tidligere hed Jonathan, har i årevis tiltrukket sig opmærksomhed gennem sin aktivisme, hvor hun bl.a. har startet en række diskriminationssager, fordi hun angiveligt er blevet nægtet voksbehandlinger hos en række skønhedssaloner. Yaniv tabte dog i retten og blev pålagt at betale sagsomkostningerne, mens hun af domstolen blev kritiseret for at anvende loven om menneskerettigheder til at afpresse ejerne af salonerne. Domstolens afgørelse afholdt dog ikke Jessica Yaniv fra igen at starte en diskriminationssag, og tidligere i år gik det så ud over skønhedskonkurrencen, Canada Galaxy Pageants, der havde afvist transaktivistens ønske om at deltage i alderskategorien ”28+”. Yaniv var ellers tidligere blevet accepteret af foreningen, men fordi Canada Galaxy Pageants udelukkende accepterer transkvinder, der har været igennem en kønsskifteoperation, for at afholde mænd fra at komme ind i omklædningsrummene, hvor også børn klæder om, valgte Jessica Yaniv at lyve om, at hun biologisk stadig er en mand. Foreningens bestemmelser fremgik nemlig tydeligt i foreningens interne politik og regelsæt. Da sandheden så kom frem, blev Yanivs tilmeldelse afvist, hvilket fik hende til at sagsøge skønhedskonkurrencen for 10,000 dollars for ”svie og smerter” baseret på krænket værdighed og sårede følelser. Sagen har dog endnu ikke været for en domstol.

“Det er forfærdeligt, at en uddannet gynækolog kan afvise at undersøge en kvindes pik for livmoderhalskræft. Hendes baller kunne jo være gravide. Hun kunne miste barnet. Jeg er i chok”

Hendes baller kunne være gravide

Men en række tabte sager og én afventende har slet ikke været nok for Jessica Yaniv. Selvom hun stadig har mandlige kønsdele, skrev hun tidligere på måneden et opslag på Twitter, hvor hun rasede over at være blevet afvist af en gynækolog. Afvisningen, skrev hun i sit opslag, både chokerede, forvirrede og sårede hende, og trods sine manglende kvindelige kønsdele stod hun helt uforstående over for, at afvisningen overhovedet var tilladt. Reaktionerne på tweetet var derfor også ret blandede. En del bakkede hende op og kom med trøstende ord, mens en anden flok gav hende rent besked: ”Det er fordi, du er en mand,” skrev én, mens en anden påpegede, at hun levede i en fantasiverden, og at læger ikke har tid til den slags pjat. Den mest nådesløse, men berettigede, reaktion kom dog fra komikeren Ricky Gervais, der i et separat opslag skrev følgende kommentar rettet til Jessica Yaniv: ”Det er forfærdeligt, at en uddannet gynækolog kan afvise at undersøge en kvindes pik for livmoderhalskræft. Hendes baller kunne jo være gravide. Hun kunne miste barnet. Jeg er i chok,” lød det altså sarkastisk og hånende fra den morsomme komiker.


29 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle