• Redaktionen

FedFront boykotter TV2, PostNord, Siemens, Kop og Kande og andre kendte danske virksomheder

Hos tykke FedFront-danskere bliver der i år ingen julegaver fra Kop og Kande eller Siemens under juletræet, gaver købt online bliver ikke sendt ud med PostNord, og julehygge til en film på TV2 droppes

Boykot julemærket

FedFront kalder sig selv for ”et tykaktivistisk initiativ med et ønske om at dokumentere og bekæmpe tykfobien”, og lørdag eftermiddag skrev bevægelsen et opslag på Facebook, der opfordrede til boykot af julemærkefondens samarbejdspartnere, hvilket omfatter TV2, PostNord, Siemens, Kop og Kande og andre kendte danske virksomheder. FedFront har længe kritiseret forholdene på de danske julemærkehjem, der af bevægelsen omtales som ”tykfobiske slankeanstalter målrettet mod at afrette tykke børn”, og et initiativ om at samle beretninger om den kritisable adfærd er iværksat under kampagner som #BoykotJulemærket og #LukJulemærkehjemmene. Dog er det svært at finde tegn på egentligt svigt i beretningerne, der bl.a. omfatter historier om et barn, der på en gåtur kom væk fra sin gruppe og måtte gå alene tilbage til hjemmet, mens en anden fortæller, at de voksne på hjemmet var ”mere venlige, når forældrene var der.” Kampagnerne kommer i den forbindelse nærmere til at fremstå som substansløse anklager mod julemærkehjemmene og det, FedFront betegner som en ”tykfobisk jul”.

“At være tyk er kun et problem, hvis det gøres til et problem. At være tyk er bare en anden måde at have en krop.”

Et pseudoargument

I et blogindlæg på Konfront kalder FedFront det et pseudoargument, at ”det er synd for de tykke børn ikke at hjælpe dem.” Hvis man virkelig vil hjælpe børnene, mener FedFront, skal man lære de slanke børn ikke at mobbe de tykke, og skønt argumentet om at bekæmpe mobning naturligvis er positivt, er det svært at tage projektet alvorligt, fordi tykhed og overvægt kontinuerligt afvises som et problem i sig selv. " At være tyk er kun et problem, hvis det gøres til et problem. At være tyk er bare en anden måde at have en krop,” står der f.eks. i blogindlægget, mens der lægges vægt på, at tykfobien allerede opstår i den tilgang, hvor man ønsker at ”afrette” den tykke. Afvisningen af tykhed som et problem i sig selv er dog blevet bestredet om og om igen, og en af frontpersonerne i FedFront, Dina Amlund, har da også været på glatis flere gange, særligt da hun optrådte i et DR-interview, hvor hun nægtede at forholde sig til kendsgerningerne i forhold til det skadelige ved at have for meget fedtvæv på kroppen. I den forbindelse er det derfor også interessant, at bevægelsen anvender ordet pseudoargument, for da netop Dina Amlund skrev en ph.d, der ville, ”undersøge hvordan og hvorfor tykfobi har været gennemsyrende i den vestlige kulturs historie fra begyndelsen til i dag”, fik projektet ifølge DR skarp kritik af bl.a. Liberal Alliances forskningsordfører Henrik Dahl, der kaldte opgaven for ”pseudovidenskab” og udtalte: ”De her folk anerkender ikke den videnskabelige metode. Det er også derfor, de bliver vrede, når man siger, at det er usundt at være overvægtig, selvom videnskaben taler sit klare sprog”, og Dahls kommentar blev bakket op af De Konservatives Rasmus Jarlov, der udtalte, at Amlund er ”aktivist, der vil fremme sin agenda via universitetet”.


Uanset hvordan man forholder sig til Dina Amlund er én ting dog sikkert: I år bliver der hverken Siemens eller Kop og Kande-produkter under FedFront-medlemmernes juletræ.


63 visninger0 kommentarer