• Redaktionen

Enhedslisten-medlem om interne stridigheder: ”Jeg tuder i fosterstilling på gulvet"

Dragsted, Skipper, Villadsen-segmentet i Enhedslisten kæmper for at opretholde den pæne facade. Men flere medlemmer fortæller om interne stridigheder. Et medlem af hovedbestyrelsen betegner situationen så alvorlig, at den får hende til at ”tude i fosterstilling på gulvet”.

Den pæne facade

Da Mai Villadsen i sidste uge blev valgt som ny politisk leder af Enhedslisten, gik Pelle Dragsted ud med pomponerne på Facebook for at heppe på hende. I den forbindelse proklamerede Dragsted, hvor ”pissestolt” han var over, at ”vi i Enhedslisten ikke er præget af de samme magtkampe og personlige ambitioner, som vi lige nu ser udspille sig på Christiansborg,” og dermed giver han den hele armen for at polere den pæne facade. Desværre for Dragsted og det resterende Enhedslisten behøver man dog hverken mejsel eller hakke for at trænge igen facaden og finde frem til de stemmer, der fortæller et andet narrativ, en anden historie, der vidner om stridigheder, splittelser, uroligheder og nedladende adfærd, der beskrives som en ”orkan”, der ”brager igennem partiet med sådan styrke, at selv de, som normalt har benene plantet i mulden, vejer i vinden og er tæt på at vælte.”


Tuder i fosterstilling på gulvet

I sidste uge skrev Elsebeth Frederiksen, der er medlem af Enhedslistens hovedbestyrelse, en artikel på Solidaritet.dk, der beskriver en lidt anden virkelighed om tilværelsen i partiet på den yderste venstrefløj. Frederiksen oplever nemlig langtfra den harmoni, som Dragsted forsøger at skabe et billede af, når han skriver, at Enhedslisten ”er et hold, der arbejder sammen og ikke imod hinanden”, og i nævnte artikel kommer Frederiksen ind på, hvordan Enhedslisten – trods et forsøg på udadtil at bevare facaden – er et parti domineret af splittelser og stridigheder. Frederiksen skriver bl.a., at ”især kvinder bliver nedgjort, bliver talt til i tredje person og bliver mødt med nedladende kommentarer, der henviser til ens køn. I et selverklæret feministisk parti!”, og hun beskriver en adfærd, hvor medlemmer kan finde på at ”inddrage hele sin egen troldehær for at nedgøre et andet medlem.” Faktisk er tonen ifølge Elsebeth Frederiksen så grov, at den kan få hende til ”at ligge i fosterstilling på gulvet og tude”.


Elsebeth Frederiksens fortælling om den interne kultur i Enhedslisten er altså i diametral modsætning til Pelle Dragsteds beskrivelse, og Frederiksen beskriver desuden, hvordan medlemmerne i Enhedslisten ”skændes på kryds og tværs”, at der findes ”arrogante” medlemmer, der ”mener, at deres mening er mere værd”, mens hun desuden påpeger, at ”baggrundsgrupperne er i åben kamp mod hinanden”.


Og selvom Elsebeth Frederiksen måske især forholder sig til forholdene i Enhedslistens århusianske afdeling, er der dog flere topkilder, der giver indtryk af tilsvarende forhold.


“Især kvinder bliver nedgjort, bliver talt til i tredje person og bliver mødt med nedladende kommentarer, der henviser til ens køn. I et selverklæret feministisk parti!”

Internt drama

Ifølge en artikel på Ekstra Bladet har der også være stridigheder i Enhedslisten i forbindelse med magtskiftet, der langtfra har været ”så enkelt, som Pernille Skipper og Mai Villadsen får det til at lyde”. Flere topkilder i Enhedslisten kan nemlig berette om, at der har været forsøg på at få flere kandidater i spil, og at der skulle ”et kampvalg til, før miljøkrigeren Mai Villadsen onsdag kunne krones som politisk ordfører og frontfigur i venstrefløjspartiet.” Internt i partiet har flere nemlig udtrykt bekymring for, om den uprøvede Villadsen kan klare det pres, der følger med formandsposten.

Stridighederne om formandsposten har især handlet om forholdet til regeringen, og hvor langt man skal gå for at opnå indflydelse. Her er Villadsens position i partiet ifølge nogen nemlig alt for kompromissøgende. Desuden vurderes det, at Mai Villadsen står alt for tæt på Pelle Dragsted, der stadig har stor indflydelse i partiet, så måske er det forklaringen på, hvorfor netop Dragsted er villig til at feje alle interne stridigheder under gulvtæppet, helt uden at tage hensyn til andre medlemmers oplevelser og synspunkter, hvilket han på Facebook fik slået fast, da han omtalte Elsebeth Frederiksens artikel som ”et mærkeligt indlæg.” Men selvom Dragsted ikke vil vedkende sig virkeligheden og hellere stikker hovedet i busken, er stridighederne, den grove tone og kvindefjendtligheder tilsyneladende en indgroet del af partiet, der ellers bryster sig af godhed, respekt for andre og harmoni.


Valget af Mai Villadsen er desuden blevet kritiseret for den manglende mangfoldighed, manglende kønsligestilling og det besynderligt ved, at partiet har valgt en formand uden skyggen af erhvervserfaring, når partiets rotationsprincip opfattes som et ”sundt” princip, der netop skal sikre erfaring og en forståelse for det virkelige liv hos partiets medlemmer.


126 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle