• Redaktionen

Özlem Cekic fornærmer med Facebook-opslag

Opdateret: 17. nov. 2020

”Håbløst ungt menneske”

Kritiseret for sprogbrug

Selvom Özlem Cekic, brobygger og tidligere folketingsmedlem for SF, flere gange har været ude med sprogbrugsbaseret kritik og angreb, som da statsministeren Mette Frederiksen f.eks. italesatte, hvordan somaliere var overrepræsenteret i smittetallene for corona, blev hun selv kritiseret for netop sprogbrug, da hun for nyligt skrev et opslag på Facebook.


“Ser du det som et håbløst tilfælde og radikaliseret hvis man vælger at bære tørklæde?”

”Et håbløst ungt menneske”

I opslaget kom Cekic ind på sin egen radikaliserede baggrund, hvor hun beskriver, at hendes største drøm som en ung, dybt religiøs pige var ”en martyrdød i Afghanistan”. Cekic ville med opslaget gøre opmærksom på, hvor meget man kan rykke sig, hvis man mødes med tålmodighed og tillid, og uanset hvad man måtte mene om Cekics politiske holdninger, kan man dog konstaterer, at hun som udgangspunkt insisterer på at bidrage til debatten på en positiv og saglig måde. Cekics opslag viste dog tydeligt, at dette ikke beskytter hende mod en tendens til fornærmelser og offermentalitet. Flere bemærkede nemlig hendes beskrivelse af sig selv som et ”håbløst ungt menneske” som stødende, fordi formuleringen blev suppleret med et billede af hende selv iklædt et tørklæde. ”Ser du det som et håbløst tilfælde og radikaliseret hvis man vælger at bære tørklæde?” kommenterer én, mens en anden spørger ”så hver gang man ser en ung kvinde med tørklæde på, så skal vi tænke forvirret ungt menneske?”. Begge kommentarer kom fra danskere med anden etnisk baggrund, og Cekic mødte desuden meget kritik fra samme befolkningsgruppe, der bl.a. gav udtryk for, at hun bestemt opfatter folk med tørklæde som radikaliserede, ”selvom hun ikke vil indrømme det direkte”, som én skrev.

Når den politiske korrekthed spænder ben

Det interessante ved reaktionerne på opslaget er, at det netop udstiller, hvordan den ekstreme politiske korrekthed, som Cekic selv er med til at skabe, spænder ben for vores mulighed for at få en åben og fri debat, og brobyggeren får nu selv at mærke, hvordan mennesker i dag er parate til at (mis)fortolke alt, som de vil, uden at forholde sig til hverken kontekst eller den oprindelige intention med en udtalelse. Derfor måtte den tidligere politiker da også kommentere på sit eget opslag, hvor hun påpeger, at hendes ord er blevet misforstået, mens hun på bedste selvcensurerings vis retter sin egen formulering til ”Et forvirret ungt menneske”47 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle